Tuinontwerp laten maken

Haag & Heem helpt iedereen bij het realiseren van zijn/haar natuurlijke droomtuin: van tuinontwerp t/m tuinaanleg. Ook als je alleen een tuinadvies nodig hebt of een beplantingsplan. Dan help ik je graag verder. Lees hieronder meer over de stappen in het ontwerpproces of neem direct contact op.

Kennismaking

Ik kom bij u langs en dan bespreken we wat uw wensen en dromen zijn voor uw nieuwe tuin. Ook bekijken we dan welke praktische functies de tuin moet hebben en waar eventuele uitdagingen liggen.  We lopen samen actief door de tuin heen. Samen bepalen we na afloop van het gesprek wat de beste aanpak is en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Dit doen we aan de hand van een handig overzicht met vaste pakketprijzen als startpunt.

Offerte

Na afloop van het kennismakingsgesprek ontvang je per mail een opdrachtomschrijving en een offerte.  Deze offerte is op basis van het door jou gekozen pakket. Ben je enthousiast? Dan ga ik aan de slag met het ontwerpen van jouw droomtuin. 

Locatie-onderzoek 

Als we bij de kennismaking onvoldoende tijd hebben gehad. Kom ik nogmaals langs voor een locatiebezoek. Ik kijk dan naar de bodem, sfeer, historie, geluiden, zicht op buren, inkijk van buren, zon, wind en schaduw. Ook bepalen we samen wat er moet of mag blijven qua bomen, heesters, planten en eventuele andere elementen. Ik meet de tuin in en maak foto’s van de tuin en de omgeving. 

Schetsontwerp​

Op basis van de inventarisatie én de mogelijkheden die jouw tuin biedt ga ik aan de slag. Zo komen de eerste schetsontwerpen tot leven. Deze schetsen zijn ruw. Zij geven een idee van de mogelijke indelingen en vormen. In een live bespreking licht ik de schetsontwerpen en de achterliggende keuzes toe. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken voor het ontwerp waar jij je goed bij voelt.

Definitief ontwerp en presentatie plan​

Ik werk het gekozen schetsontwerp op basis van de feedback uit tot een definitief ontwerp. Afhankelijk van welk pakket je hebt gekozen aangevuld met een overzicht van de beplanting en eventueel een beplantingsplan in detail, een onderhoudsplan of 3D visualisatie. Jullie krijgen het ontwerp vervolgens zowel digitaal en als gewenst in print aangeboden.

Aanleg

Eenmaal tevreden met het definitieve ontwerp, dan is het tijd om je droomtuin aan te gaan leggen. Als je groene vingers hebt en handig bent, dan kun je op basis van het ontwerp, de beplantingslijst en de lijst met benodigde materialen zelf aan de slag. Besteed je het werk liever uit? Dan leggen wij graag de tuin voor je aan. Wel zo handig: al vanaf de intake kan ik rekening houden met je budget en een goede inschatting geven van de kosten voor de aanleg.  

 

Tuinaanleg

Voor de aanleg van je tuin werk ik samen met verschillende hoveniers, waarmee ik een collectief vorm: Tuinlieden der Lage Landen. Dit collectief staat voor duurzaamheid, inheemse planten en veel biodiversiteit.

De meeste zijn lid van de vakgroep Wilde Weelde, waarbij bedrijven zich hebben aangesloten die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving, vanuit een ecologische visie.

Gaan we over tot het aanleggen van je tuin, dan kan ik zorgen voor een overdracht of ik kan de aanleg volledig begeleiden. Dat laatste zorgt voor een zo accuraat mogelijke vertaling van het ontwerp naar de werkelijkheid. 

 

Een van de partners waarmee ik graag samenwerk is Tuinpionier. Een bevlogen groendenker en -doener. Met een uitstekend gevoel voor natuurlijke materialen, beplanting en tuinaanleg.

 

Beplantingsplan

Naast de structuren in een tuin, de indeling en de materialen, zijn er de planten. De bomen, de heesters, hagen en heggen. En die maken de tuin pas echt. Zij geven een ziel aan de tuin. En zorgen voor leven. Dus ben je best tevreden over de indeling van je tuin, maar weet je niet hoe je je borders goed in kunt vullen dan kun je altijd bij ons terecht voor een beplantingsplan. Dit beplantingsplan is een mooie aanvulling op het pakket tuinontwerp pakket Compleet.

Omdat de planten zo bepalend zijn is het heel belangrijk dat een selectie van de begroeiing goed bij de tuin past. En dat zij op de juiste plaats staan en goed met elkaar combineren.

Bij het opstellen van een beplantingsplan word er rekening gehouden met: hoogte / zon-schaduw / de grondtype / droogte of vocht / kleur / geur / bladstructuren / wel/niet groenblijvend / inheems-uitheems / woekerend of niet / onderhoud etc. Een hele puzzel dus. Daarnaast is het heel belangrijk hoe je de planten neerzet. Werk je in groepen. Of plant je de planten volgens het principe van een Engelse cottagetuin? Of creëer je een wilde, weelderige tuin en gebruik je de planten als strooigoed? Alles is mogelijk. Maar niet alles heeft het gewenste resultaat. Daarom is het van belang om goed stil te staan bij welke beplanting je op welke plek aanbrengt.

Tuinadvies

Bestaande tuin

Je bent wel tevreden over je tuin, maar toch mist er nog iets. Of de kliko's en de fietsen staan zo in het zicht. Of het gras wil maar niet echt lekker aanslaan. Of je kinderen spelen niet meer in de tuin en gras is daardoor eigenlijk overbodig geworden. Of misschien wil je wel 'vergroenen', maar weet je net goed waar en hoe je moet beginnen. Kortom tuinvragen waar je zelf niet helemaal uitkomt. Nu, ik help je graag op weg.

Soms kan een tuinadvies je dan al prima op weg helpen. Ik kom dan graag langs en we lopen samen door je tuin heen. Jij geeft aan wat je stoort. Wat je zou willen veranderen en ik deel direct mijn visie met je. Naderhand ontvang je het advies digitaal per mail. 

Nieuwbouw tuin

Ook als je een nieuwbouw tuin hebt en je worstelt met de indeling van je tuin? Dan kijk ik graag mee en geef ik ter plekke een advies en doe ik een aantal praktische suggesties. Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Wil je weten wat je nu al kan doen om meer gevoel te krijgen bij jouw nieuwbouw tuin? Lees dan hier. Een juiste indeling van he tuin, maakt echt het verschil. En als het goed is leg je je nieuwbouw tuin maar 1x echt goed aan.