Beplantingsplan

Hiernaast zie je een voorbeeld van een beplantingsplan. Deze plattegrond komt uiteraard met een legenda waarin naast de Nederlandse naam, ook de Latijnse naam is vermeld en het aantal stuks planten dat in totaal per soort geplaatst moet worden.

Waarom een beplantingsplan?

Naast de structuren in een tuin, de indeling en de materialen, zijn er de planten. De bomen, de heesters, hagen en heggen. En die maken de tuin pas echt. Zij geven een ziel aan de tuin. En zorgen voor leven. Dus ben je best tevreden over de indeling van je tuin, maar weet je niet hoe je je borders goed in kunt vullen dan kun je altijd bij ons terecht voor een beplantingsplan. Dit beplantingsplan is overigens ook altijd een onderdeel van een tuinontwerp pakket Compleet.

 

Omdat de planten zo bepalend zijn is het heel belangrijk dat een selectie van de begroeiing goed bij de tuin past. En dat zij op de juiste plaats staan en goed met elkaar combineren.

Bij het opstellen van een beplantingsplan word er rekening gehouden met: hoogte / zon-schaduw / de grondtype / droogte of vocht / kleur /. geur / bladstructuren / wel/niet groenblijvend / inheems-uitheems / woekerend of niet / onderhoud etc. Een hele puzzel dus. Daarnaast is het heel belangrijk waar je de planten neerzet. Werk je in groepen. Of plant je de planten volgens het principe van een Engelse cottage tuin? Of creëer je een wilde, weelderige tuin en gebruik je de planten als strooigoed? Alles is mogelijk. Maar niet alles heeft het gewenste resultaat. Daarom is het van belang om echt even stil te staan bij de waarde van een goed, doordacht beplantingsplan.