Biodiverse tuintips

Meer biodiversiteit in je tuin

Goed dat jij meer biodiversiteit in je tuin wilt. Hieronder een aantal (er zijn er nog veel meer, maar dit is een goed begin) tips om te zorgen dat jij straks een tuin vol leven hebt.

Kies de juiste planten en bloemen

Bloemen voorzien insecten zoals bijvoorbeeld bijen en vlinders van het noodzakelijke stuifmeel en nectar. Bij het verzamelen hiervan zorgen zij voor bevruchting van de planten. Om het deze insecten niet al te moeilijk, zo niet onmogelijk, te maken kunt u beter niet kiezen voor overgecultiveerde bloemen. Deze bloemen hebben weinig tot geen toegevoegde waarde voor insecten. Kies voornamelijk (voor 70%) voor inheemse soorten die biologisch gekweekt zijn. Deze planten zijn niet alleen super sterk, maar zorgen ook voor veel leven.

 

In de regel kun je stellen dat, hoe goedkoper de plant is, hoe groter de kans dat deze zijn volgespoten met gif voor een snelle en daardoor goedkope teelt. Planten met veel gifstoffen op zich zijn uiteraard killing voor het dierenleven. Vraag hiernaar bij uw (online) tuincentrum/kweker. 

 

Probeer bij uw plantkeuze een beplanting uit te vogelen welke bloeit van het vroege voorjaar (bijvoorbeeld Crocus en Mahonia) tot in het begin van de winter (bijvoorbeeld asters, sedums en klimop). Tips vind je bijvoorbeeld op de site van Go Wild:

 

Bomen en struiken

Bomen en struiken bieden bescherming, geven goede broedplekken en zorgen voor voedsel. Fruitbomen, maar ook andere bomen , geven bloesem als voedsel voor insecten en vruchten en zaden voor bijvoorbeeld vogels.

 

Wanneer u een kleine tuin heeft is er niet altijd plaats voor bomen, u zou dan kunnen overwegen om een haag aan te planten van een verscheidenheid aan heesters. Een haag is immers altijd beter dan een schutting. Zie hier een lijst met haagplanten die als een gemengde haag kunnen zorgen voor meer biodiversiteit.

Water in je tuin

Als er één factor belangrijk is voor meer dierenleven in uw tuin dan is dat wel water. Liefst door de aanleg van een vijver. Maar als dat qua oppervlakte niet past, plaats dan een vogelbad-drinkschaal. Of maak een mini vijver in een teil.  

Kies voor een visloze vijver. Vissen eten veel insecten en dat is nu net wat je niet wilt. Laat waterplanten zoveel mogelijk op een natuurlijke manier groeien. Laat in ieder geval één zijde van de vijver schuin aflopen, zodat allerlei beestjes de vijver makkelijk kunnen verlaten of juist bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de vogels die het heerlijk vinden om in laag water te poedelen.

Dood hout

Dood hout in. je tuin, zorgt voor leven. Dat klinkt wat tegenstrijdig. Maar dood hout trekt heel wat beestjes en organismen aan. Je kunt oude omgezaagde bomen, rest hout of takken stapelen, waardoor er een leefomgeving ontstaat.

Een takkenwal of takkenril is ook fijn. Hierin kunnen insecten bijvoorbeeld overwinteren. En daarbij is het handig om op die manier je snoei afval kwijt te kunnen. Zonder dat het verloren gaat.

Let wel op dat het hout dat je gebruikt niet bewerkt is. Dus niet beschilderd of geïmpregneerd. Heb je niet de beschikking over dood hout in je tuin, dan kun je wellicht de gemeente eens contacten. Of opletten waar er gesnoeid wordt. Naast de nuttige functies van dood hout, kan het ook een mooi sfeer element in je tuin zijn. Een win win dus.

Composthoop

Vrijwel niets aan plantaardig materiaal hoeft de tuin eigenlijk te verlaten als je zelf een composthoop aanlegt. Plantaardige afval heb je dus niet meer. Dat is stukken duurzamer en heel goed voor je tuin. Daarnaast hoef je met goede compost je tuin ook niet meer te bemesten. Dus hoef je geen dure biologische aarde/compost meer te kopen. 

En naast dit alles vergroot een composthoop het dierenleven in je tuin enorm. In de compost die je 'maakt' ontstaan veel (inheemse) schimmels en bacteriën. De makkelijk te produceren compost zorgt voor een gezonde bodem met alles wat daar in en op leeft.

Gras laten verwilderen

Gazon is er in overvloed. Het wordt inmiddels ook wel de groene woestijn genoemd. Regelmatig gemaaid gras levert nauwelijks een bijdrage aan biodiversiteit. Maar als je gras en alle zaden die 'aan komen waaien' hun gang laten gaan, dan ontstaat er wat moois. Niet alleen de paardenbloemen en madeliefjes steken hun kopjes op.. Maar al snel zul je zien dat er steeds meer inheemse bloeiers hun plek vinden tussen de grassprietjes. 

Als je geen gehele verwildering wilt, kun je natuurlijk altijd slechts een gedeelte van het gazon inzetten voor meer biodiversiteit. Wil je het gras nu een handje helpen dan dek je het af met wat aarde gemengd met zand (zodat je het gras niet meer ziet) en koop je een biologisch bloemenweide mengsel van Cruydthoeck