Bostuin

Een bostuin is over het algemeen een tuin waarin een aantal bomen en struiken samen een soort bos vormen. Afhankelijk van de boomsoorten en hoe dicht ze bij elkaar staan, zal er meer of minder licht op de bosbodem vallen. Bostuinen vinden we meestal op plaatsen waar er al bos stond.

 

In een bostuin werk je met diverse inheemse boom- en struiksoorten. Die je vaak in groepen plaatst. Een pad van sierbestrating of kiezels hoort niet thuis in een bostuin, maar een pad van een flinke laag boomschors wel (zonder worteldoek uiteraard).

Op de duur verpulvert het schors en is het tijd voor een nieuwe laag. Een goede soort boomschors is Franse boomschors,, die ca. vijf jaar meegaat.

 

De meeste planten die in de bostuin groeien zijn planten voor de halfschaduw/schaduw. Dat wil zeggen dat ze wel een sprankje licht vragen, maar ook een gedeelte van de dag in de schaduw kunnen staan. Echte bosplanten zijn sneeuwklokje, lelietje-der-dalen, daslook, bosanemoon en boshyacinten. Maar ook snelgroeiende en overal naartoe kruipende bodembedekkers als, klimop, lieve-vrouwe-bedstro, maagdenpalm en bosaardbeitjes worden geplant en geven het bos een lieflijke sfeer. Eenmaal ingeplant is zo’n bostuin niet al te arbeidsintensief.