Bosbaden

Wat is bosbaden?

Bosbaden klinkt je misschien nog een beetje raar en vaag in je oren. Het is eigenlijk heel simpel. Bosbaden betekent zo bewust mogelijk alles om je heen in je opnemen. Zet je zintuigen op scherp en hoor, zie, ruik en voel. Het gaat bij bosbaden niet om het kilometers maken in het bos. Het is dan ook niet te vergelijken met een boswandeling. Het is juist belangrijk dat je vertraagt en stap voor stap langzaam en bewust de omgeving, geuren en kleuren in je opneemt.

Door een stapje terug te doen, begint het ontspannen. Wees je bewust van elke stap die je zet. Wat hoor je? Wat zie je om je heen? Wat ruik je? Heb je al eens heel bewust de geur van het bos opgesnoven? Zo lekker, zeker ook na een regenbui! Of als de aarde in de lente opwarmt. Maar ook in de herfst als het afsterven van organisch materiaal begint.

Zo langzaam lopen is in het begin best even raar, maar het went. Je merkt dat je in een trager ritme komt, een flow. Een bijzonder gevoel. Je voelt je veel meer één met de natuur. Je ontdekt zoveel meer dan alleen het gekwetter van de vogels en de wind door de bomen. Zoek een zacht plekje op het mos en ga even liggen; ontdekken wat je voelt… Wedden dat de stress langzaam uit je weg vloeit. Eigenlijk net als mindfulness, met volledige aandacht in het moment zijn.

Nu kost een uitstapje naar een bos in Nederland voor de meeste mensen heel wat tijd. Inclusief de reis ernaartoe en terug ben je al snel zo'n halve dag bezig. Met als gevolg dat er al snel hele weken voorbijgaan zonder dat je de rust hebt kunnen opzoeken van bos of hei, duinen of strand.

Maar het goede nieuws is dat je geen compleet bos nodig hebt om te bosbaden – je kunt het ook in je eigen achtertuin doen of in een stadspark. En zelfs wandelen hoeft niet perse; stilstaand genieten van een groene omgeving is net zo heilzaam. Maar als je loopt, doe het dan heel langzaam, met een snelheid van ongeveer één kilometer per uur. Een shinrin-yokusessie in een bos duurt gewoonlijk twee uur – meer tijd levert niet meer gezondheidsvoordelen op – maar ook een kwartier shinrin-yokuen doet al veel goeds. De enige voorwaarde: probeer al je zintuigen open te zetten.

Wil je meer weten over bosbaden en waar je dat kunt doen in Nederland? Klik dan hier.