Is een natuurlijke, ecologische tuin echt onderhoudsarm?

Ja, dat is zo. Wij leggen onderhoudsarme tuinen aan. In een natuurlijke, ecologische tuin realiseren we een natuurlijk evenwicht. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat de planten dicht tegen elkaar aangroeien en dat er zodoende geen zwarte aarde meer zichtbaar is. Dat is niet alleen mooi, maar dat betekent ook dat onkruid veel minder een kans heeft om te gaan groeien. En daarbij is het in een natuurlijke tuin ook goed om de natuur een beetje z'n gang te laten gaan. 

Is een natuurlijke, ecologische tuin altijd rommelig?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Strakke lijnen en modern design gaan prima samen met een bijvoorbeeld biologische en gifvrije inheemse planten. Sterker nog het is juist spannend om modern en strak te combineren met een speels beplantingsplan. 

Waar moet ik aan denken bij inheemse, wilde planten?

Inheemse, wilde planten zijn die planten die van oorsprong in Noord-West Europa voorkwamen. En nu nog in de natuur voorkomen. Althans dat laatste is steeds minder het geval. Denk aan planten als: Wilde Marjolein - Origanum vulgare, Beemdooievaarsbek - Geranium pratense, Beemdkroon - Knautia arvenis, Prachtklokje - Campanula persicifolia. 

Mijn tuin ligt in de schaduw op het noorden, is dat een probleem?

Dat hoeft geen probleem te zijn. Er zijn voldoende planten die juist houden van schaduw. Het is wel goed om een sprekend design te maken voor de tuin, zodat er ook in de schaduwtuin voldoende te beleven valt. 

In welke regio zit Haag & Heem?

Haag & Heem bedient voornamelijk de streek rondom Amsterdam en Haarlem. Denk aan plaatsen als: Heemstede, Hoofddorp, Aerdenhout, Overveen, Bloemendaal, Driehuis, Velzen-Noord, Velzen-Zuid, Amstelveen, Nieuw-Vennep, Bennebroek, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid etc. Wij rijden graag een stukje verder nadat we vooraf telefonisch eerst wat uitgebreider kennis hebben gemaakt en de wensen omtrent de tuin al iets meer zijn doorgesproken. Mocht de fysieke afstand echt niet te overbruggen zijn, dan vinden we een passende andere tuinontwerper en/of hovenier voor je. 

 

Maakt Haag & Heem alleen gebruik van inheemse, wilde planten?

Nee. Wij streven ernaar om 70% van de beplanting inheems te laten zijn. Maar uitheemse planten vinden bij ons (mits niet woekerend en/of invasief) ook een plekje in de tuin.

 

Hoe kan ik een diervriendelijke tuin aanleggen?

Bij Haag & Heem hebben wij veel oog voor insecten als vlinders, wilde bijen, zweefvliegen, libelles. Maar ook voor de vogels en egels. Liefst ontwerpen wij tuinen die niet alleen een fijne plek zijn voor de mens, maar ook voor de dieren. 

Een goed ontwerp helpt om ervoor te zorgen dat alle (potentiële) bewoners van de tuin hun eigen plek hebben. Wij passen takenwalletjes, dichte hagen, stapelmuurtjes, een insectenhotel of bijenhotel moeiteloos in in ons ontwerp. En ook een rommelhoekje of egelhuisje voor de egel als dat past. 

Ontwerpt Haag & Heem ook bedrijfstuinen of andere buitenruimtes?

Jazeker. Wij zijn gedreven om stukken grond te transformeren naar biodiverse genietplekken. Voor mens en dier. Of dat nu een tuin is of een buitenwerk- en lunchplek bij een kantoorgebouw. Of bijvoorbeeld een rotonde. Dat maakt voor ons niks uit. En eigenlijk vinden we het het leukst om te ontwerpen en de aanleg te verzorgen op plekken waar je in eerste instantie geen biodivers paradijs zou verwachten.