Beplantingsplan laten maken

Een beplantingsplan is zeer belangrijk voor een tuin. Immers - als je echt een natuurlijke tuin wilt - maken de planten de tuin. Zij zijn de hoofdrolspelers. Zij bepalen het bloeiende en groeiende schilderij. 

 

Dus.. naast de structuren in een tuin, de indeling en de materialen, zijn er de planten. De bomen, de heesters, hagen en heggen. En die maken de tuin pas echt. Zij geven een ziel aan de tuin. En zorgen voor leven. Dus ben je best tevreden over de indeling van je tuin, maar weet je niet hoe je je borders goed in kunt vullen dan kun je altijd bij ons terecht voor een beplantingsplan. Dit beplantingsplan is overigens ook altijd een onderdeel van een tuinontwerp pakket Compleet.

Omdat de planten zo bepalend zijn is het heel belangrijk dat een selectie van de begroeiing goed bij de tuin past. En dat zij op de juiste plaats staan en goed met elkaar combineren.

Bij het opstellen van een beplantingsplan word er rekening gehouden met: hoogte / zon-schaduw / de grondtype / droogte of vocht / kleur /. geur / bladstructuren / wel/niet groenblijvend / inheems-uitheems / woekerend of niet / onderhoud etc. Een hele puzzel dus. Daarnaast is het heel belangrijk waar je de planten neerzet. Werk je in groepen. Of plant je de planten volgens het principe van een Engelse cottagetuin? Of creëer je een wilde, weelderige tuin en gebruik je de planten als strooigoed? Alles is mogelijk. Maar niet alles heeft het gewenste resultaat. Daarom is het van belang om zorgvuldig te bepalen waar welke begroeiing geplaatst wordt.

Hieronder zie je een beplantingslijst, waarin de belangrijkste kenmerken staan van de planten. Zoals hoogte, zon/schaduw, bloeikleur en bloeiperiode. Deze lijst kan aangevuld worden met een onderhoudsplan / kalender. Zo weet je precies wanneer je wat kan verwachten in je tuin en wat je wanneer zou kunnen doen.