De kleine biodiverse stadstuin

Hierboven zie je de schets van een kleine biodiverse stadstuin van slechts 2,50 bij 5,30 meter. Een inimini tuin dus. De wens van de bewoners was om in de geheel dicht betegelde tuin meer biodiversiteit aan te brengen. 

Dat heb ik gedaan door het oppervlak optimaal te benutten. 

De tegels eruit en er Castle Kiezels voor in de plaats. Deze kiezels zijn - uiteraard - waterdoorlatend, hebben een zachte beige, gele kleur en je kunt er ook met blote voeten op lopen.

 

Voor de border randen heb ik cortenstaal gebruikt. Dit materiaal is vooral duurzaam als het gaat om de jaren dat het meegaat. Daarnaast is het dun. En omdat het een kleine tuin is, was dat een must.

 

De hoogte heb ik opgezocht door 2 leilindes te plaatsen en een meerstammig krentenboompje. Een linde heeft een grote ecologische waarde. Vooral voor de (wilde) bijen. Daarnaast is deze boom het hele jaar door te snoeien. Dus, mocht hij te dicht groeien. Dan snoei je 'm iets bij.

 

Ik heb twee klimmers in het ontwerp opgenomen (wilde kamperfoelie en ...). Voor de lage begroeiing heb ik een mix gemaakt van een romantische beplanting. Die zorgt voor jaarrond bloei.

 

En tot slot heb ik gedacht aan de beestjes. Onder de trap (linksonder op de schets) komt een stapel van oud hout (evt. ook onder het bankje) en een bijenhotel en vogelbad- drinkbak zijn ook onderdeel van deze biodiverse tuin. 

 

Deze tuin wordt in de zomer van 2023 aangelegd.