Prairietuin

De prairietuin

Een prairietuin komt rechtstreeks uit de natuur. Het is een ‘oer’beleving. Een prairietuin heeft niets met vorm te maken, maar alles met geur, kleur, zon en regen, door het landschap golvende wind die in de planten zichtbaar wordt, en oneindigheid.

 

Een natuurlijke prairieplantengemeenschap is een bonte, willekeurige weelde met honderden soorten hoge, wuivende grassen en vaste planten vol kleur in een enorme afwisseling. In de natuur is het een uiterst stabiel systeem dat langdurige droogte en andere extreme weersomstandigheden goed doorstaat, zichzelf in stand houdt en een hechte eenheid vormt. 

Er ontstaat altijd een natuurlijk, zeer soortenrijk evenwicht. Dat is ook hét kenmerk van een goede prairietuin en de reden dat dit type tuin zonder veel moeite zo lang meegaat. De ‘echte’ prairietuin heeft geen borders. Deze tuinen vormen juist een grenzeloos geheel. Een plantengemeenschap waar je van buitenaf naar kijkt als naar een schilderij, maar dat geeft niet het juiste, unieke gevoel.

 

Je kunt een prairietuin op veel zonnige plekken realiseren. Zie hier de kenmerken:

- Kies voor de aanleg van een prairietuin een zonnige plek op een zo open mogelijk terrein, want prairieplanten houden van licht en warmte. In een noordelijk gesitueerde tuin past helaas geen prairietuin.

- Hoe groter de tuin, des te groter de impact zal zijn. Is het beschikbare oppervlak vrij klein, dan kan er wat dichter worden geplant.

- Bekijk of er voldoende ruimte is voor kruipdoorsluipdoor paadjes door de beplanting heen.

- Eenmaal goed aangelegd is een prairietuin uiterst onderhoudsarm.

- Geen gebruik nodig van pesticiden.

- Geen toepassing van meststoffen, behalve soms wat kalk.

- Door afdekking van de grond (ook het pad) met lavagranulaatkorrels nauwelijks onkruidgroei.

- Door diezelfde toplaag houdt de grond vocht veel beter vast.

- Sproeien is niet of uiterst zelden nodig. Sterker nog: een prairietuin neemt uitstekend hemelwater op doordat de grond dankzij de toplaag niet kan dichtslaan.

- Eenmaal per jaar maaien geeft maximale leefmogelijkheden voor planten en dieren.

- Een mooiere, rijkere bloemen en grassen pluktuin bestaat niet.

- Een prairietuin houdt zichzelf in stand en gaat vele jaren mee. Meer dan soms een beetje corrigeren is niet nodig. Zeer duurzaam!

- Een prairietuin is bovendien zeer winterhard

Kortom: de prairietuin is een onderhoudsarme beleef- en leeftuin