Ecologische tuinstijlen
Een leuk moment. Je staat op het punt je tuin aan te pakken. Wellicht ga je voor een hele tuinmetamorfose of wil je alleen de beplanting en wat details aanpassen. En misschien kijk jij nu wel tegen een 'bak' vol tegels of bouwzand aan en ligt daar de uitdaging om je tuin vanaf nul helemaal vorm te gaan geven en aan te leggen. Alles is mogelijk. Het is in ieder geval goed als je op dat moment een beetje weet wat je wilt. Welke tuinstijl jou aanspreekt en waar je blij van wordt. Hieronder een aantal voorbeeldtuinen en meer inspiratie die je wellicht op ideëen brengt.
De prairietuin
De prairietuin is een tuin die geen borders kent, maar waarin de begroeiing doorloopt in de paden. Dit type tuinen vindt z'n oorsprong in Noord-Amerika en is de afgelopen jaren omarmd door gerenommeerde tuinarchitecten als Piet Oudolf. De prairietuin is uitermate onderhoudsarm en kan tegen een stootje. Over het algemeen wordt er een grote variatie aan grassen in gebruikt Dat geeft een speels en wat dromerig effect. Meer weten over een prairietuin? Klik hier.
De cottagetuin
Een cottagetuin vindt zijn oorsprong in Engeland. En kenmerkt zich door zijn rijkheid aan bloeidende bloemen in een bepaald kleurpallet en het gebruik van oude materialen. Lees hier meer over een cottage garden.
De bostuin
De bostuin is per definitie een schaduwrijke tuin. Met een grote gelaagdheid van bomen, struiken en een lagere begroeiing. Om een bostuin te realiseren vanaf nul, moet je wel wat geduld hebben. Heb je al een tuin met veel schaduw door bomen, dan kun je direact aan de slag met bijvoorbeeld bodembedekkers, bol- en knolletjes. Lees hier meer over een echte bostuin.
Tuininspiratie...
Hieronder vindt je alles wat mij inspireert als het gaat om de tuin. Waar haal ik mijn inspiratie vandaan voor een tuinontwerp. Waar houd ik rekening mee bij een tuinaanleg. En hoe kun je een tuin optimaal beleven. Een tuin is meer dan een stuk grond met bestrating en een border met planten. Het is een wereld op zich.
Plukweide
Wie geniet er nou niet van een weelderige en kleurrijke bloemenweide. Die kun jij ook in jouw tuin creëren. Ware het misschien op kleine schaal. Je kunt hiervoor gewoon 'arme' grond zonder gras / begroeiing als startpunt gebruiken. Op een kale grond zaai je de biologische, inheemse wilde bloemenmengsel in. Een strakke belijning in de tuin en de weelderigheid van een plukweide geven een leuk contrast.
Tuin in huis
Haal de tuin eens wat vaker in huis. Met een goede tuin, hoef je nooit meer naar de bloemist. Want in jouw tuin pluk je gewoon je eigen bloemen. En die zet je dan in een vaasje. Of je geeft ze cadeau. Zie hier meer voorbeelden.
Vaste planten
Werken met vaste planten, zoals de blauwe knoop hierboven, heeft enorme voordelen. Je kunt bijvoorbeeld sneller werken naar een tuin waarin de planten elkaar in evenwicht houden. Zodat de aarde snel niet meer zichtbaar is. Daardoor heeft onkruid geen kans meer. Klik hier voor een impressie van de planten waar wij graag mee werken.
Bestrating
Bij Haag & Heem gebruiken wij zo veel mogelijk een waterdoorlatende verharding. Denk aan houtsnippers of grind. Maar als tegels toch gewenst zijn. Dan zorgen we er altijd voor dat wat bodembedekkers die wel een stootje kunnen hebben samenwerken met de verharding. Dat geeft een mooi effect.
Kruiden
Hoe heerlijk is het als je de kruiden voor in je gerechten rechtstreeks en vers uit je eigen tuin kunt plukken? Leg daarom een 'herbaceous border', een kruidenborder aan. Of een kruidenspiraal als je wat meer ruimte hebt.
Zo creëer je een plek waar je je verse kruiden zelf kunt plukken en kunt gebruiken in je gerechten. Lekker vers!
Teken een boom
Misschien een beetje raar.. maar het tekenen van een boom geeft rust. En een moment om eens goed op je in te laten werken wat een monumentaal karakter een boom kan hebben. En hoe vreemd het is dat wij bij het afbranden van de Notre Dame alles in werking stellen dit te restaureren, terwijl eeuwen oude bomen en bossen met het grootste gemak met de grond gelijkmaken. Bomen verdienen meer.
Het tuinpad
Het beste is om een tuinpad aan te leggen volgens de natuurlijke en meest efficiënte looproutes. Mensen zijn hardnekkig in hun gedrag, Zo voorkom je olifantenpaadjes. Daarn bij hoeft een tuinpad hoeft niet echt verhard te zijn. En is 40 cm breedte prima voor een kruip-door-sluip-door paadje.
Kunst uit je tuin
Als je goed kijkt, heeft je tuin - zeker in het najaar - vaak heel wat verborgen schatten. Die je alleen maar hoeft te vinden en een plekje te geven in huis. Zo haal je gratis en duurzame kunst in huis.
Ook kun je in het voorjaar de ouderwetse bloemenpers gebruiken om eigen kunstwerkjes te maken.
Vogels
Bij het aanleggen van een tuin voor vogels moet je nadenken over de 3 V's: Veiligheid, Voedsel en Voortplanting. Een goede balans tussen deze 3, levert een echte vogeltuin op. Lees dan hier meer over tips voor een vogelvriendelijke tuin van de vogelbescherming.
Uitgebloeid
Vaak hoef je uitgebloeide planten helemaal niet weg te halen of af te knippen. Hun silhouet kan juist een enorme uitstraling hebben en karakter geven aan je tuin. En beestjes kunnen zich erin verstoppen en verschuilen.
Vlindertuin
Vooral aan het einde van het jaar hebben de vlinders het wat moeilijker met het vinden van voedsel. Dan is rottend fruit een goede voedselbron. Dus heb je een peertje over.. Leg het gewoon eens buiten neer. Hoeveel Atalanta vlinders zie jij op bovenstaande foto?
Kindertuin
Het is ontzettend leuk om kinderen te betrekken bij de tuin. En alles wat er groeit, bloeit en leeft. Leg daarom als het even kan een apart tuintje aan voor je kind. Daar mag hij/zij beslissen wat er in komt. Een eetbare tuin met kruiden doet het meestal goed. Hoe spannend is het om een blaadje salie te proeven of rozemarijn.
Bloemen drogen
Lavendel of andere bloemen, zoals korenbloemen of fluitekruid drogen is heel eenvoudig. Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een liefst donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Wachten maar.. en klaar.
Op deze wijze kun je ook keukenkruiden als oregano, salie etc. drogen. Zo heb je het hele jaar kruiden uit eigen tuin.
Gevonden stenen
Creëer een waardevol plekje in de tuin met gevonden stenen en keien. Veel mensen en vooral kinderen nemen mooie schatten mee uit de natuur. Vondsten met herinneringen. Van een wandeling door het bos. Of van op vakantie.
Deze stenen en keien kunnen goed een plek krijgen in de tuin. Tussen de planten in de border, aan de rand van een border of rondom potten. Dat geeft een natuurlijk effect en beestjes kunnen zich er tussen en eronder verstoppen.
De oorworm
Oorwormen zijn geen angstaanjagende beestjes die in je oren kruipen. Ze zijn volledig onschadelijk voor de mens. In de tuin kunnen ze zelfs heel erg nuttig zijn doordat ze bladluizen en andere plaagsoorten opeten. Hierboven zie je een oorwormen huis. Een bamboe stok met daarop een 'pot' (in dit geval een uil) met stro erin. Dat is een mooie schuilplaats voor de o zo nuttige oorworm.