Tuinboeken Top 5

Hierboven zie je mijn boeken Top 5. 

1. Tuinieren met wilde planten - Martin Stevens

Dit is een heel handzaam, compact en praktisch boekje dat je kort en bondig een introductie geeft van wat Wilde Planten zijn, welke functie ze hebben en hoe jij deze kunt toerpassen in jouw tuin. In dit boekje staat bijvoorbeeld ook een top 10 aan planten die het overal en altijd doen. Dat is een goed startpunt voor het samenstellen van je borders.

2. Het Planten vademecum - Arie Koster 

In dit boek draait het allemaal om leven in je tuin. En dus om biodiversiteit. Het startpunt in dit boek zijn de insecten: bijen en vlinders. Met een focus op de wilde bijen. Er wordt op een hele handzame manier omschreven welke inheemse planten welke functie precies vervult voor welke wilde bijensoort. En achterin het boek vind je een totaaloverzicht in tabelvorm. Waardoor je bijvoorbeeld kunt zien dat de Gehoornde metselbij zich nestelt in het dode hout van de Sleedoorn.

3. Wilde bloemen - Roger Phillips - Suzette Stumpel-Rienks

Dit was een vondst voor mij in een kringloopwinkel. Dit boek komt uit 1978 en kostte maar € 3,-. Het boek geeft een fantastisch overzicht - middels gedetailleerde foto's - van meer dan 1.000 wilde bloemen. Op deze foto's zijn niet alleen de bloemen goed zichtbaar, maar ook het blad wordt duidelijk in beeld gebracht. Dat is heel handig als je meerdere wilde planten wil leren kennen. Bij elke plant staat een korte uitleg over standplaats, bloeiperiode, hoogte en meestal een leuk weetje, zoals geneeskrachtige kenmerken.

4. Planten van hier - Henny Ketelaar 

Dit boek heb ik tijdens mijn opleiding leren kennen. En heeft mij nog meer geleerd om op een andere manier naar mijn omgeving te kijken. Onze natuurlijke omgeving. Er kont een groot aantal inheemse planten en bloemen uitgebreid aan bod. Maar ook word je verteld hoe je bloemenweides aan kunt leggen, zaden uit het wild kunt oogsten, en hoe eenvoudig het is om samen ons Nederlandse landschap biodiversen te maken. Door bermen, rotondes en parken in te zaaien met meerjarigen en eenjarigen bloemen die zorgen voor een jaarrond bloei. Mooi om te zien en van levensbelang voor onze insecten.

5. Ecologische tuin - van aanleg tot beheer - Velt - samen eco actief

Heb je de smaak te pakken en wil je echt alle ins & outs leren kennen over ecologisch tuinieren, dan is dit boek een must-read aanrader en een prachtig en praktisch naslagwerk. Van bodem, tuinindeling, aanlegmethoden tot en met boomvormen en waterbeheer. Alles komt aan bod. Het is niet zozeer een boek dat inspireert, wel dat alle praktische handvatten aanreikt voor een geslaagde ecologische tuin. 

6. De bloemen in onzen tuin - Dr. P. Thijsse

Ik weet het. Ik zou een top 5 meegeven. Maar deze mag toch eigenlijk niet ontbreken. In het voorbericht van dit boek staat: "Dit is geen handleiding of gids of leerboek, maar alleen een eenvoudig relaas van sommige der vele genoegens, die wij kunnen smaken in een tuin, klein of groot". En dat is het boek precies. Meneer Thijsse neemt je aan de hand mee in de wondere wereld van de Hollandsche tuinen uit ca. 1926. Je proeft de verwondering en krijgt wat mee van het collectieve geheugen dat toentertijd aanwezig was op het gebied van biodiversiteit, bloemen en insecten. En soms verdwaal je bijna helemaal in het 'geheime' leven van de planten. Een heerlijk verdwaal-boek.