Projecten

Hieronder zie je een aantal van mijn ontwerpen. Ben je enthousiast of heb je vragen? Neem contact op.

Strandtuin 

Deze heerlijke tuin aan het water was eerst volledig betegeld met klinkers. Geen sprietje groen te zien.

Maar nu.. nu is dat wel anders. Deze tuin is klaar voor gebruik. Om te genieten van groen, het zonnetje en het water. 

Met een echte buitendouche kunnen de suppers, surfers en zwemmers zich straks eerst even afspoelen voordat ze het huis weer ingaan. Lees hier meer over indeling, materialen en beplanting en zie hoe het eerst was.

 

Een strakke tuin

Soms kom je bij klanten over de vloer en dan denk je: die hebben een mooie eigen stijl. Strak. In balans. Mooi. En dan is de vraag aan jou om dat te vertalen naar de tuin. Inclusief de wens om het gras eruit te halen en dat te vervangen door borders met planten die het WEL gaan doen. Wat een leuke opdracht. Kijk hier o.a. naar de voor- en na-foto's van de tuinrenovatie en naar de uitgangspunten voor het beplantingsplan. 

Natuurtuin

Dit is een natuur en natuurlijke tuin in een relatief nieuwe wijk op IJburg te Amsterdam. De tuin is getransformeerd van een kale bedoening naar een tuin met hoogte en een natuurlijke vijver. Met een natuurlijk bruggetje eroverheen. Ook is er een extra schuur gebouwd voor opslag. 

Voor de aanleg van deze tuin hebben we alle tegels die al aanwezig waren gebruikt voor stapelmuurtjes, verhoogde borders en de aanleg van terrassen en paden. 

Qua beplanting is er gekozen voor 80% inheemse beplanting en is de bloeiende voegen zadenmix van Cruydt-Hoeck gebruikt voor tussen de voegen van het terras.

Een echte, hele duurzame, natuurlijke tuin. Kijk hier voor meer beelden en extra uitleg.

 

Een echte Doe-het-zelf-tuin 

Wat een leuke uitdaging was dit. De eigenaren van de tuin - die voor 100% betegeld was - wilden graag een tuin met veel bloemen en planten. En ruimte voor éénjarigen. De blauwspar in de hoek rechts achter mocht weg. Maar die was nou juist zo mooi. En.. een extra uitdaging. Ze wilden de tuin graag helemaal zelf aan gaan leggen. Dus liefst geen ingewikkelde constructies. Qua moodboard kreeg ik cottage tuin stijlen mee met veel flagstones en muurtjes van oude materialen. Uiteindelijk heb ik 3 ontwerpen gepresenteerd.. en juist de moderne (en niet de cottagetuin) die werd het. Met behoud van de mooie blauwspar. Door die te accentueren door de juiste hier omheen te planten. Kijk hier voor beelden van de aanleg, de beplanting en materialen etc. 

Beleef en eettuin 

De wens van deze tuinbezitters was om voldoende opbergruimte voor fietsen, scooter en BBQ te hebben. En tegelijkertijd een tuin met meer biodiversiteit en ruimte voor een moestuin.

In het midden van de tuin stond al een grote blauwe regen, die we graag wilden behouden. De wensen heb ik vertaald naar een tuin met groenten in de border en een fietsenschuurtje dat een geheel vormt met de schutting met een groen sedumdak. Hiernaast zie je de tuin die aangelegd wordt en Bekijk hier meer voor het ontwerp, de materialen en beplanting.

De vele wensen tuin..

Het is soms best een puzzel om 4 kliko's, een bakfiets, speeltoestellen en de natuur een plekje te geven in een niet-al-te-grote- voor- en achtertuin. Ook was de wens voor privacy en een plek waar de kinderen de natuur kunnen ontdekken groot. Lees en bekijk hier meer

De biodiverse kleine stadstuin

Ik kreeg een berichtje van een mevrouw uit hartje Amsterdam. Zij wilde heel graag een biodiverse tuin creëeren op haar inimini achtertuintje van slechts 2,5 bij 5,30 meter. Of dat kon?

 

Natuurlijk kan dat. En elke m2 aan biodiversiteit en grond die niet dicht getegeld wordt, is er een. Ook moest de inkijk vanaf de straat wat gedempt worden. En of er dan ook nog plek was voor een zitje om te genieten van wat zonnestralen.

 

Wat een leuke uitdaging. Want op elke vierkante meter is vergroening mogelijk. En kun je op een eenvoudige wijze de biodiversiteit vergroten. Voor meer leven in de stad.

 

Met deze ingrediënten ging ik aan de slag. Kijk en lees hier meer.

Stadstuin met lef

Enorm leuk om een swingende tuin met een 'smoel' te ontwerpen. En nog fijner als je klant dan zegt: "Dit is precies wat bij mij past". De opdracht was: een veranda om te chillen. Een onderhoudsvrije tuin die vooral niet te 'alternatief' of 'stoffig duurzaam' is. Nou daar kon ik wel wat mee. Zie hiernaast het ontwerp en hier meer over het totale plan.  

Een echte leeftuin - Amsterdam

De wensen van de bewoners waren best uitdagend. Weinig onderhoud, Hoge borders ivm een gravende hond. Geen gras. Een plek voor de Green Egg en behoorlijk wat zitplekken. En ruimte om de fietsen vanaf de poort makkelijk de schuur in te rijden. ...En er was ook de wens voor behoorlijk wat begroeiing en groen. 

Ik heb daarom gekozen voor meerdere groenblijvende hagen en een coulissen opbouw van de tuin.  Een verlengstuk van het huis.

Met een beplanting die snel dichtgroeit en daardoor al snel alle aarde zal bedekken, waardoor onkruid geen kans heeft.  Lees hier meer over de materialen en beplanting. Lees en bekijk hier meer.

Grote eetbare tuin met horeca

Dit is het ontwerp van een eetbare, grote tuin met een kleinschalige horecagelegenheid. In de tuin is er ruimte voor veel verschillende groenten, fruitstruiken, fruitbomen en kruiden. Het oppervlakte van de tuin is ca. 2.000 m2. Naast het voedsel voor de mens is er ook rekening gehouden met het voedsel voor de bestuivers. Zo is er een bloeiboog met vaste bloeiende planten en een bloemenweide. En in het voorjaar zorgen de fruitbomen ook voor aantrekkelijke bloesem. Door de bestuivers aan te trekken in de tuin, zorg je voor een goede oogst. 

Biodiverse tuin

Deze tuin is ontworpen om zo veel mogelijk insecten en daarmee ook ander leven aan te trekken. Zo is de beplanting zeer divers. In hoogte, in soort, in bloeiperiode etc. In de tuin wisselen fruitbomen, heesters, vaste planten en een- en tweejarigen elkaar af. Daarbij zijn er takkenwallen aangebracht. Is er altijd water in de tuin. En zijn er hommelpotten, bijenhotels en vogelhuisjes geplaatst. Het pad is gemaakt van houtsnippers.  Er zijn meerdere terrassen aangebracht zodat je in de tuin optimaal kunt genieten van de zon, de schaduw, maar vooral van al het leven.

Verhoogd Vlonderterras

Samen met Sustheem heb ik dit vlonderterras vormgegeven. Het betreft een verhoogd terras met natuursteen en onderrand en onopvallende, maar zeer sfeervolle verlichting aan de onderzijde. Zie hier voor meer info.