Cottage tuin

Cottage tuin

Eigenlijk is er geen cottage tuin mogelijk zonder cottage. Zo’n typisch Engels landhuisje opgaand in het landschap. Maar ook met de suggestie van een cottage door materiaalgebruik kom je al ver. 

 

Een cottagetuin is rijk aan bloemen, groenten en fruit. Welke ogenschijnlijk lukraak geplaatst zijn. Maar niks is minder waar. Een border wordt volgens een bepaalde structuur opgebouwd. Rekening houdend met voornamelijk kleur, bloeitijd en hoogte. De vastomlijnde border is opgebouwd van laag voorin naar hoog achterin. Daarnaast is er in een cottage tuin altijd wel een schuurtje om spullen op te slaan of in te rommelen. Een kasje met zelfgekweekte plantjes mag ook niet ontbreken. 

 

De cottage tuin kenmerkt zich als een weelderig bloeiende tuin waar je vrolijk van wordt. Met een op het eerste oog willekeur aan kleuren en soorten planten, maar tot zeer genuanceerd aangelegd om de kleuren, bloeitijden en hoogteverschillen optimaal tot zijn recht te laten komen.

 

Eyecathcer in een cottage garden is vaak de pergola met verschillende soort bloeiende klimplanten, zoals blauwe regen, klimrozen, clematissen en trompetbloeier. Zo'n pergola is niet alleen mooi om er onder door te lopen en naar te kijken, maar camoufleert ook eventuele storende elementen uit de omgeving. Bijvoorbeeld minder mooie gebouwen rondom het perceel.

 

De cottage tuin is een lust om de vlinders en bijen van bloem naar bloem te zien vliegen. De paden van getrommelde klinkertjes geven het geheel een klassieke uitstraling. Lopend over de paden die deels overgroeid worden door de heerlijk ruikende bloemen is er in elke plantenborder weer iets te ontdekken. Je vindt een een cottage tuin vaak verschillende zitjes waar je op een mooie dag heerlijk kunt genieten van een kopje thee.