Dieren in je tuin

Wil jin meer dieren in je tuin? Zorg dan dat je de 5 V's op orde hebt. 

Dit zijn: Voedsel, Voortplanting, Veiligheid, Vocht en Variatie.

Voedsel: Dieren moeten in jouw tuin voldoende voedsel kunnen vinden. Zorg daarom voor bloemen die het gehele jaarrond bloeien en - elkaar afwisselend - voor stuifmeel en nectar zorgen. De insecten die daarop afkomen zorgen ook weer voor voedsel voor vogels. 

Voortplanting: Geef de dieren in jouw tuin een ruimte, huisje om zich voort te planten. Denk aan den bijen- of insectenhotel. Lees hier meer en maak je eigen insectenhotel. Voor vlinders is het heel belangrijk om

planten in je tuin te hebben waar de de rupsen van kunnen eten. Denk bijvoorbeeld aan brandnetels. In een hoekje in je tuin kunnen ze geen kwaad en zijn ze wel heel waardevol. En wist je dat veel wilde bijen onder de grond leven en dat een plekje zand in de zon, zomaar hun huis zou kunnen worden. 

Veiligheid: Wist je dat heel veel planten - ook die met een bijtje/vlindertje erop - bespoten zijn en daarmee niet veilig zijn voor insecten? Maar juist een giftig lokmiddel zijn? Koop daarom je planten altijd van een biologische - of in ieder geval - gifvrije kweker. 

Vocht: Water is essentieel in een levende tuin. Zorg altijd voor water. Dat kan natuurlijk een vijver zijn. Maar drinkbakken her en der in de tuin verspreid kan ook. Want vergeet niet dat naast de grotere dieren als vogels en bijvoorbeeld een egeltje, ook de insecten drinken. Een drinkbak met wat steentjes erin (zodat de insecten niet verdrinken) helpt enorm.

Variatie: Het is enorm belangrijk om veel variatie in je tuin aan te brengen. veel insecten zijn afhankelijk van verschillende, specifieke planten. Waarop zij bijvoorbeeld hun eitjes leggen en waar de rupsen hun eerste periode doorbrengen. Deze waardplanten verschillen enorm per soort. En voor een tuin met veel leven is het goed om een grote afwisseling aan planten in je tuin aan te brengen.  

 

En als je de 5 V's in je tuin hebt toegepast, dan wordt het pas echt leuk. Kijk hier hoe je de  top 20 dieren in jouw tuin kunt herkennen.